Rozhovory 29.04.2022

Nejlepší moment? Jednoznačně titul shodují se Hübl s Lukešem

To, že nějaký hráč spojí svou kariéru s jedním klubem, je sice úctyhodná, ale celkem běžná záležitost. V případě litvínovské Vervy jde však o dva výjimečné útočníky, kteří dlouhá léta oblékali černožlutý dres. Svůj milovaný klub rovněž dotáhli k nejcennější trofeji. Jak nerozlučná dvojice Viktor Hübl a František Lukeš vzpomíná na své, teď už minulé, angažmá?

Než se přesuneme k samotnému rozhovoru, přidejme pár čísel. Třiačtyřicetiletý a věčně usměvavý Hübl, jemuž fanoušci přezdívají „Vanta“, zvládl na severu Čech 976 zápasů a celkově se podílel na 710 kanadských bodech! Jeho parťák Lukeš nasbíral „jen“ 847 střetnutí a 626 zářezů. Svého času patřilo černožluté duo k nejobávanějším útokům Extraligy!

Pamatujete si na svůj příchod do Litvínova?

Lukeš: Já jsem se vrátil ve 24 letech z Ameriky a Robert Reichel mi tehdy řekl, že si mě vyzkouší. Odehrál jsem pár zápasů a dostal jsem místo ve čtvrté lajně. Byl jsem mladý a dostával jsem méně šancí, tehdy nás vlastně trénoval Václav Sýkora. Ve druhé sezoně si mě s Peterem Jánským vytáhli do první formace.

Hübl: Mně se povedla v Chomutově sezona a vzali nás na zkoušku do Litvínova. Zatrénovali jsme si a podepsal jsem s Ivanem Hlinkou smlouvu. Odehrál jsme tady dva roky, a pak jsem odešel do Slavie. Během prvních let v Litvínově jsem ale měl střídavé starty v Chomutově.

Ty jsi hrál velkou část své kariéry s Robertem Reichelem, jaké to bylo?

Lukeš: Úžasný, s ním hrát byla paráda. On věděl prakticky o všem, co se dělo na ledě. Dával mi přihrávky, které nikdo nečekal. Vytáhl si nás společně s Peterem Jánským a řídil si nás. Řval na nás, ať napadáme, prostě super spolupráce.

Viktore, ty jsi strávil dva roky ve Slavii, jak to po letech vnímáš?

Hübl: Paráda, v Praze se mi líbilo, vždycky bylo kam zajít. Přestoupili jsme společně s Danielem Brandou a Janem Alinčem. Rozuměli jsme si a shodou okolností nás přetáhl Růža. Hokejově jsem si to užíval.

Pak přišel návrat, potkali jste se s Frantou v lajně?

Hübl: To přišlo, až když jsem se vrátil potřetí. Když Albi končil, tak od té doby jsme hráli spolu.

Lukeš: Ale znali jsme se, protože jsem od patnácti trénoval v Litvínově. Já jsem tehdy neměl řidičák, takže mě Viktor vozil litvínovskou Felicií do Chomutova na vlak.

Čím to je, že jste spolu vytvořili tak neodlučitelnou dvojici? Vídáte se i mimo led?

Hübl: Asi stejným hokejovým myšlením. Na ledě jsme o sobě věděli a trochu předvídali dopředu, a to v těch pozdějších letech. Byli jsme spolu každý den, doma by asi taky neměli radost, kdybychom se scházeli po večerech. Na soustředění a na výjezdech jsme spolu byli samozřejmě na pokoji.

Lukeš: Viktor je z Chomutova a já z Kadaně, takže se moc nevídáme, ale voláme si často. Většinou se potkáváme v kabině, cvičíme spolu a občas spolu zajdeme teda na pivo.

V dresu Litvínova jste zažili různé momenty, jaký je váš nejsilnější zážitek?

Hübl: Jednoznačně sedmý zápas v Třinci. Na titul čekaly všechny generace tady v Litvínově. Bylo to určitě nejvíc, čeho jsme mohli dosáhnout a jsem neskutečně rád, že jsme u toho byli.

Lukeš: Také titul a hlavně oslavy s fanoušky. Na to nikdy v životě nezapomenu.

Po zlaté sezoně nastal propad a boj o baráž. Byla to zátěž na psychiku?

Lukeš: Samozřejmě je to těžší než hrát play-off a o titul. První baráž jsme zvládli, protože jsme měli dostatek bodů, ale ty další boje byly těžké. Rozhodovalo se poslední dva zápasy s Kladnem a Karlovými Vary.

Hübl: Sezona byla špatná a nikdo v kabině nechtěl být podepsaný pod tím, že by Litvínov sestoupil.

Jak vnímáte litvínovskou diváckou kulisu?

Lukeš: Pokud se budeme bavit o titulu, tak to bylo neuvěřitelné. Jak jsme postupně šli vyřazovací částí, tak nám strašně pomohli. Základna je dobrá, akorát mě mrzí, že po titulu jsme do play-off proklouzli už jenom jednou.

Celý rozhovor s Viktorem Hüblem a Františkem Lukešem:

Zápasy - Dorost před 2 dny

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři před 2 dny

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost před 3 dny

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >