Rozhovory 17.05.2024

Tým a jeho úspěch je u mě vždy na prvním místě, hlásí František Gajdoš

František Gajdoš aktuálně bojuje za slovenský národní tým na probíhajícím mistrovství světa. Náhoda tomu chtěla a v jedné pětce nastupuje i s litvínovskými Matúšem Sukeľem a Andrejem Kudrnou. A v týmu našich východních sousedů navíc figuruje i brankář Matej Tomek. Přečtěte si první rozhovor s 22letým obráncem, který bude v příští sezóně bojovat za naše barvy. Foto: Aleš Krecl / se souhlasem OV MSLH IIHF 2024

Jak zareagovalo tvoje okolí na tvůj kariérní přesun do Litvínova?

Prakticky všichni mi gratulovali a vnímal jsem jen pozitivní věci, když se můj příchod pro příští sezónu oznámil. Udělal jsem výjimku a podíval se i na komentáře na sociálních sítí, ty mě potěšily. Jinak je prakticky nesleduji a ani nechci, aby mi moje okolí říkalo, co se tam píše. Nechci tomu věnovat pozornost.

Jak by ses fanouškům jako hráč představil? Jakým hokejem se chceš v Litvínově prezentovat?

Jsem typ hráče, který chce pro tým udělat všechno. Bojovat za klub a za mančaft, aby se udělal společný úspěch. První je pro mě tým a vždycky bude, pak až já jako jednotlivec.

Máš v hlavě nějaký cíl, kam by ses chtěl během následující sezóny posunout? Vybudovat si roli v týmu nebo třeba dosáhnout na určitý ice time?

Budu se opakovat, chci být hlavně platný pro náš tým. Pochopitelně věřím, že se budu posouvat jak jako člověk, tak hokejista a sportovec. Jestli dostanu důvěru na přesilovce nebo budu hrát určitý počet minut, to se teprve ukáže. Musím si především svými výkony říct o důvěru trenérů, kteří pak vyhodnotí, co je pro tým nejlepší. Budu se určitě snažit, abych si získal co největší prostor a abych odváděl co nejlepší práci.

Litvínov zažil v minulé sezóně skvělé tažení v play off a obsadil konečné 4. místo v extralize. Hrálo i to nějakou roli, když ses rozhodoval, zda na sever Čech zamíříš?

Litvínov jsem určitě sledoval a například vítězná šňůra 11 vyhraných zápasů z úvodu sezóny je opravdu něco. Udělat takovou sérii bez prohry je fakt výborné a ukazuje to, že je v klubu něco opravdu dobře nastaveno. 11 zápasů nevyhrajete jen tak náhodou. Celkově měli kluci výbornou sezónou, celou dobu se drželi na dosah TOP 4 a v play off to potvrdili. Je pochopitelně příjemné přicházet do organizace s takovým potenciálem.

Říkal jsi, že Matej Tomek, Matúš Sukeľ a Andrej Kudrna ti na Litvínov dali výborné reference. Znáš z kabiny osobně ještě někoho jiného?

Krátce jsem se potkal v Kadani s Michalem Gutem, když jsem tam byl asi dva týdny. A pokud se nepletu, hrál jsem proti Šimonu Zajíčkovi. Jinak se s klukama budu poznávat.

Teď zmiňovanou slovenskou legii v Litvínově rozšíříš.

Je to určité plus, že nebudu prvním nebo jediným Slovákem v organizaci. Navíc klobouk dolů před Sukim, že si vybudoval roli kapitána! Navíc já už jsem v Česku působil asi šest let v mládežnických kategoriích, takže tohle stěhování ani úplně neberu, že jdu do zahraničí.

Ty jsi hokejově vyrůstal v Porubě a v organizaci pražské Spartě. Co tě k tomu vedlo?

Pocházím z Bardejova, a protože jsem se chtěl hokeji věnovat a posouvat se výkonnostně, zvolili jsme s mými rodiči a agentem přesun do Poruby. Měli jsme tu skvělé zázemí, hotel a školu prakticky od sebe nějakých 100 metrů. Díky takovým podmínkám a kvalitně vedeným tréninkům jsem se posunul dopředu a přestoupil na následující tři roky do Sparty. Tam jsem také dodělal střední školu, a i přes nabídku smlouvy jsem se rozhodl vrátit se na Slovensko. Nebyl jsem si jistý, jestli bych dostával prostor v áčku, proto jsem se vrátil, abych hrál už v seniorské soutěži. Jenže následující sezónu jsem prakticky celou stál. Trenér mi jen po přípravných zápasech řekl, že si šanci musím zasloužit,… A já odehrál za juniory Zvolenu 5 zápasů a za seniorský tým Zvolenu a Dětvy dohromady 11 utkání. Tohle období pro mě bylo náročné i na psychiku a celkově bylo složité to ustát. Naštěstí jsem příští rok strávil v Michalovicích, kde už jsem hrál více, a pak se ozvala Nitra, kde jsem strávil výborné dva roky.

Zpátky k Litvínovu. Chemici měli loni jeden z nejmladší kádrů v extralize. I to asi je pro tebe dobrý indikátor toho, že i když je ti teprve 22 let, šanci prorazit určitě dostaneš.

Upřímně jsem tohle úplně ani nesledoval, ale je to určitě super! Navíc na mladý tým jsem zvyklý z Nitry, takže to určitě kvituju.

Jak by ses vlastně ohlédl za loňskou sezónou v Nitře, kterou jste korunovali mistrovským pohárem?

Byla taková kostrbatá. V úvodu ročníku se mi nedařilo, jak bych si z osobního hlediska představoval. Bylo to takové nahoru, dolů. Pak se to ustálilo a v play off už si všechno sedlo a cítil jsem se super. Týmově nám to skvěle vyšlo. V předkole jsme byli jeden zápas od vyřazení, když jsme prohrávali 1:2, ale dokázali jsme semknout a otočit sérii na 3:2, a to byl klíčový moment. Týmově vynikající sezóna!

A teď si spolu povídáme na mistrovství světa v Ostravě. Jaké je to hrát hokej ještě v květnu?

Mistrovství světa je za zásluhu a za odměnu. Snažím si to všechno užívat a těšit se z atmosféry, která je opravdu fantastická. V Ostravě jsme prakticky doma a je to při zápasech ohromně cítit. Přijela obrovská spousta fanoušků a je to super zážitek. To se nestává každý den a nepoštěstí se to každému. Beru to jako třešničku na dortu.

Foto: Aleš Krecl / se souhlasem OV MSLH IIHF 2024

Zápasy - Dorost 14.09.2024

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři 14.09.2024

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost 13.09.2024

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >
×
Dnes v 17:00 | Dor.
HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov