A-tým 07.04.2022
Autor: Kamila Stříteská

Cizinci v číslech: Estephan v TOP 10 nejlepších cizinců TELH

V sezoně 2021/2022 nastoupilo v litvínovském dresu pět cizinců, z čehož byli tři útočníci a dva obránci. Kanadské bodování poprvé v historii klubu vyhrál právě cizinec Giorgio Estephan, jehož klub před sezonou do Litvínova přivedl. V zadních řadách se chemici spoléhali na osvědčenou dvojici Irving - Balinskis. Několik startů připsal Michael Latta se zkušenosti z NHL, po dvouměsíční zkušební době však v Litvínově skončil a zamířil do Rakouska.

Giorgio Estephan

Pro kanadského útočníka se jednalo o první zahraniční angažmá v kariéře a určitě nebylo poslední. V české nejvyšší soutěži totiž patřil mezi TOP 10 nejlepších zahraničních hráčů. Že na jeho služby Litvínov spoléhal je patrné také z icetimu. Na ledové ploše totiž strávil přes 1105 minut a byl tak nevytěžovanějším útočníkem Litvínova. Aby se Estephan zapsal na listinu střelců, potřeboval k tomu alespoň 4 střely, z čehož jedna by skončila gólem. Jeho procentuální úspěšnost střelby byla přes 21%, v litvínovském dresu nasázel 18 gólů a připsal si 30 asistencí. Poprvé v historii klubu vyhrál kanadské bodování týmu cizinec.

Pawel Zygmunt

Svou premiéru v litvínovském dresu započal před třemi lety. V letošní sezoně zaznamenal 45 startů, v nichž posbíral celkem 9 bodů (7+2), oproti loňskému ročníku si tak o jeden bod pohoršil. Průměrně strávil na ledové ploše přes 11 minut za zápas a během sezony vyslal 54 střeleckých pokusů. 41 minut strávil na trestné lavici a patří tak mezi tři nejtrestanější hráče Vervy.

Michael Latta

Na podzim trápila Vervu velká marodka. Vedení společně s trenéry se rozhodlo reagovat a přivedli kanadského ranaře se zkušenosti z NHL Michaela Lattu, který s Litvínovem podepsal dvouměsíční kontrakt s možností případného prodloužení. Latta nastoupil do 12 zápasů, v nichž posbíral celkem 5 bodů (1+4). Vedení klubu se rozhodlo neprodloužil kontrakt do konce sezóny, jelikož by byl překročen limit cizinců v týmu.

Aaron Irving

Kanadský obránce Aaron Irving zažil v Litvínově druhou sezonu a opět patřil mezi klíčové zadáky Severočechů. Jeho nepostradatelnost na ledě byla evidentní, odehrál 1247 minut a 13 sekund a byl tak nevytěžovanějším hráčem chemiků, v celé extralize byl třetím nejvíce využívaným hráčem. Irvingova silná stránka tkví v četnosti střel, ne nadarmo je tak v TOP 10 nejčastěji střílejících hráčů extraligy. 174 pokusů vyslal obránce se čtyřiačtyřicítkou na zádech, z nichž 10krát skóroval.

Uvis Janis Balinskis

Stejně tak Balinskis patřil mezi základní stavební kámen litvínovské obrany. V letošním roce odehrál 42 zápasů, ve kterých posbíral 23 bodů (9+14). Během jeho účasti na ledě Litvínov inkasoval 29 branek, ale 37 gólu chemici společně lotyšským obráncem vstřelili. V konečném důsledku tedy Uvis Balinskis skončil +8. To však nahradil úspěšností ve střelbě, ve které patřil mezi dva nejlepší beky Vervy.

Zápasy - Dorost 14.09.2024

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři 14.09.2024

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost 13.09.2024

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >
×
Dnes v 17:00 | Dor.
HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov