A-tým 24.03.2022
Autor: Ondřej Hudec

Hokej v číslech: Ofenzíva Vervy zapadla do průměru

Litvínov určitě pomýšlel před sezonou na vyšší pozice, než na 13. místo a nepostup do play off. Cílem týmu bylo jednoznačně play off, a my si rozebereme jaké příčiny k tomuto neúspěchu v sezoně vedly. Začínáme ofenzívou Vervy.

Ofenzivní počínání Vervy si rozdělíme na hru 5 na 5, ve které se odehraje velká většina času v utkání, a také se podíváme na přesilové hry, ty jsou také klíčem k úspěchu v sezoně.

Při hře 5 na 5 patřil Litvínov ve střelbě gólů do nejlepší pětky týmu, když v průměru vstřelil za 60 minut hry 2,4 gólů, před ním se nacházely pouze týmy z první pětky celkové tabulky po základní části. Litvínov si pak tvořil šance na 2,3 očekávaných gólů za stejný čas, které se počítají na základě dlouhodobé střelecké úspěšnosti a do hry vstupuje především faktor lokace střely, a roli hrají také předcházející události jako přihrávka na střelu, vstup do pásma atd.

V rámci celkové tvorby šancí při hře 5 na 5 tedy patřil Litvínov na 8. místo, kdy byl v podstatě průměrným týmem. Očekávání tak v zakončení hráči Vervy byli schopni lehce překonávat, a to na základě páté nejlepší úspěšnosti střelby, kterou Litvínov měl 8,2 %.

Šance vyšší než dva očekávané góly za 60 minut hry 5 proti 5 si Litvínov tvořil na základě 55 střeleckých pokusů za stejný čas, když v tomto ohledu byl šestým nejčastěji střílejícím týmem. Důležité ale je, z jakých pozic střely přicházejí, když téměř 80 % gólů padá z prostoru tzv. slotu. Právě z těchto míst Verva vyslala necelých 18 ze svých pokusů v průměru za 60 minut, a patřilo ji také šesté místo.

Zajímavé je, podívat se nejen na celková čísla, ale také jakým způsobem se tým ke střelám dostával. Při hře 5 na 5 nejvíce gólů padá z rychlých útoků, tedy po zakončení do několika vteřin po přechodu do útočné třetiny.

V tomto směru byl Litvínov zhruba průměrným týmem, když si tvořil šance na jeden očekávaný gól v přepočtu na 60 minut. Tvorbu lepších šancí částečně hatila hlavně přechodová fáze, ve které patřil Litvínov k extraligovému podprůměru.

Litvínov se řadil mezi nejhorší týmy především v rozehrávce, když celkově zaostával v četnosti výstupů i poměru těch kontrolovaných v porovnání s vyhozením puku z vlastního pásma. To vede ke ztrátě kontroly nad pukem a k nutnosti svést souboj.

Ne úplně dobré schopnosti rozehrát se pak projevují i ve vstupech do útočné třetiny. I v tomto ohledu byl Litvínov v četnosti i poměru kontrolovaných vstupů vůči nahozením až na 11. místě. I přes ne úplně dobrý přechod útočné modré čáry, se ale Litvínovu dařilo tvořit si šance i po nahození a zisku puku. Jak lze vidět na grafice výše, Litvínov byl v nejlepší pětce týmů v tvorbě šancí po forecheckingu.

Co se týče útočné kreativity, patřil Litvínov k lehce nadprůměrným týmům. Celkově si připravil 33 střeleckých pokusů díky přihrávkám, z toho pak 11 šancí z prostoru slotu. V celkové kvalitě střel po přihrávkách patřila Verva v extraligovém srovnání na 8. místo.

Využívání přesilových her bylo, dá se říct, slabinou Litvínova. Celkově vstřelil v přepočtu na 60 minut hry v početní výhodě 6,2 gólů, což je až desátý výkon v extralize. Přesilovkový proces pak z pohledu statistik vypadá o něco lépe, na nejlepší však Litvínov stále kus ztrácel.

Celkově měli litvínovští při přesilových hrách 97 střeleckých pokusů, z toho 41 pokusů z prostoru slotu. V obou případech jde o podprůměrné hodnoty. Litvínovu se však dařilo dostávat většinu pokusů až na branku soupeřů, když vyprodukoval 52, respektive 24 střel z prostoru slotu. Dohromady pak Litvínov vyprodukoval šance na 7,2 očekávaných gólů, když jde o šestý nejlepší výsledek.

Z individualit je nutno určitě zmínit sezonu Patrika Zdráhala. Ten byl velkou oporou a k patřil k nejlepším hráčům především při hře 5 na 5. V té si připsal 2,7 bodů za 60 minut hry a byl čtvrtým nejproduktivnějším útočníkem extraligy při přepočtu na čas. Na ledě byl Zdráhal u 36 vstřelených gólů, po Irvingovi nejvíce ze všech hráčů Litvínova. Na úrovni prvního útoku pak bodovali v dresu Vervy další čtyři útočníci. Jmenovitě jde o Přemysla Svobodu, Jiřího Fronka, Giorgia Estephana a Richarda Jarůška.

Giorgio Estephan se ukázal jako velice solidní posila Vervy, když byl jejím nejproduktivnějším hráčem se 48 body, čímž se zařadil i do nejlepší desítky v rámci extraligy. Při hře 5 na 5 Estephan sbíral 1,8 bodů za 60 minut a patřil do nejlepší třicítky útočníků.

Z beků pak měli nejofenzivnější bodový příspěvek Uvis Balinskis, Patrik Demel nebo Aaron Irving, když v tomto směru tato trojice patřila na úroveň prvního páru, Balinskis byl dokonce čtvrtým nejproduktivnějším bekem při přepočtu na čas s 1,4 body za 60 minut hry 5 na 5.

Zápasy - Dorost 14.09.2024

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři 14.09.2024

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost 13.09.2024

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >
×
Dnes v 17:00 | Dor.
HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov