Klub 03.02.2022
Autor: Ondřej Vlk

Litvínovskými zástupci na ZOH jsou trenér brankářů Zdeněk Orct a obránce Balinskis

Na letošní zimní olympijské hry se do nominace Lotyšska probojoval obránce Janis Uvis Balinskis. V českém národním týmu bude Vervu reprezentovat jednapadesátiletý trenér brankářů Zdeněk Orct, který s týmem odletěl do dějiště her ve středu.

Zdeněk Orct

Zdeněk Orct je bývalý vynikající brankář, který v české nejvyšší soutěži v dresu Kladna, Slavie a Litvínova odchytal celkem 604 zápasů. Objevil se i v národním týmu, kde nastoupil do čtyř klání. Závěr své hráčské kariéry strávil v první lize, kde byl oporou ústeckého Slovanu. 

V Litvínově nastoupil do 501 zápasů, je tak v celkovém pořadí brankářů Litvínova za Miroslavem Kapounem na druhém místě. Od sezóny 2013/2014 se dal na trenérskou dráhu a stal se trenérem brankářů. Od roku 2014 působí v Litvínově, kde hned ve své první sezóně slavil mistrovský titul, pod kterým se podepsal výrazným způsobem jeho svěřenec a miláček fanoušků Pavel Francouz. 

Od sezóny 2018/2019 působí u seniorského národního týmu v roli kouče brankářů. Letos si ale poprvé okusí atmosféru olympijských her, které se konají v Číně. 

Uvis Janis Balinskis

Balinskis začínal s hokejem v rodném Lotyšsku v týmu Tukums. Svými výkony zaujal německý Augsburg, kam se na dvě sezóny přesunul a vyzkoušel si hokej i mimo svou zemi. V sezóně 2015/2016 se vrátil domů a nastupoval za HK Riga v juniorské MHL. V téže sezóně díky svým dobrým výkonům debutoval v ruské KHL a probojoval se i na MS U20 divize 1A.

V následující sezóně si Balinskis získal stabilnější pozici v prvním týmu Dinama Riga a vyhlédl si ho i reprezentační trenér Lotyšska. Šikovný zadák se z přípravných utkání probojoval až na seniorské mistrovství světa. Lotyšsko doposud reprezentoval na mistrovství světa čtyřikrát. Talentovaný zadák po odchodu z Rigy působí v Litvínově již svou druhou sezónu. V černožlutém dresu odehrál zatím 89 zápasů s bilancí 36 bodů (13 + 23). Letos se poprvé ve své kariéře představí na zimních olympijských hrách. 

Hoši, držíme vám palce!

Zápasy - Dorost 14.09.2024

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři 14.09.2024

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost 13.09.2024

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >
×
Dnes v 17:00 | Dor.
HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov