A-tým 29.05.2023
Autor: Petr Koukal

Lotyšsko získalo na MS historicky první medaili

Šampionát ovládla Kanada, která ve finále porazila Německo. Obránci Freibergs, Jaks a Zile získali historicky první medaili pro Lotyšsko, které v prodloužení vyzrálo na USA.

Přes 11 tisíc diváků sledovalo ve finském Tampere medailový souboj o bronz mezi USA a Lotyšskem. V týmu evropského vyzyvatele čtvrtfinálového pokořitele Česka jsou hned tři hokejisté, kteří v loňské sezoně oblékali litvínovský dres. Obránci Ralfs Freibergs, Janis Jaks a Kristaps Zile. Lotyšský výběr v sobotním semifinále sahal po první senzaci, když po dvou třetinách vedl nad favorizovanou Kanadou 2:1. Tři branky Severoameričanů v závěrečné dvacetiminutovce však překvapení nedovolily. V druhém semifinálovém souboji přehráli Němci USA v prodloužení a o medailových soubojích tak bylo rozhodnuto.

Včera přišel jako první na řadu duel o bronzové medaile. Lotyši se dostali v první třetině hned dvakrát do vedení. Gól na 2:1 vstřelil v 17. minutě Janis Jaks. V poslední minutě první třetiny ale Američané srovnali. Když po 60 minutách ukazovala kostka nad ledem skóre 3:3, chystaly se oba týmy na prodloužení. Z něj uplynulo pouhých 82 vteřin, když obránce Kristians Rubins propáli vše, co mu stálo v cestě. V hale vypukla obrovská radost a Lotyšsko mohlo slavit zisk prvního cenného kovu ze světového šampionátu. Na vítězné brance se asistenci opět podílel Janis Jaks.

Statistiky litvínovských hráčů

Ralfs Freibergs - 10 zápasů, 4 body (1+3)
Janis Jaks - 10 zápasů, 7 bodů (2+5)
Kristaps Zile - 10 zápasů, 2 body (0+2)

Klukům i celému týmu Lotyšska k bronzové medaili gratulujeme. Pozdravujeme také naši velkou lotyšskou fanynku Viju Bruvere.

Zápasy - Dorost 14.09.2024

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři 14.09.2024

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost 13.09.2024

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >
×
Dnes v 17:00 | Dor.
HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov