Preview A-tým 18.11.2023
Autor: Jan Jindra

Verva zakončí trip nedělním zápasem na ledě třineckých Ocelářů

Po listopadové reprezentační přestávce mají chemici na programu dvojzápas na hřištích soupeřů. V tom pátečním nedokázali překonat obranu Mladé Boleslavi, reparát budou skládat v neděli v třinecké WERK ARENĚ. Přímý souboj o třetí místo v tabulce začíná už v 15:00.

Bodová série Ocelářů

Po slabším vstupu do nového extraligového ročníku prožívá Třinec bodově úspěšné období. Bez bodu totiž skončili Oceláři naposledy 1. října v zápase právě proti litvínovské Vervě. Od té doby bodovali 11krát v řadě, prohráli pouze dvakrát v prodloužení s Pardubicemi a Spartou. Ve stejném období také třikrát zvítězili v Lize mistrů, naposledy v úterý porazili v prvním osmifinálovém zápase švédskou Skellefteåu 4:3. V pátek potom dokázali Třinečtí otočit utkání na ledě Hradce Králové ze stavu 0:2 na konečných 5:3.

"Měli jsme velice špatný vstup do utkání. V první třetině jsme velice špatně bruslili, prohrávali souboje a od toho se odvíjel také výsledek - prohrávali jsme 0:2 a nezasloužili jsme si nic jiného. Po přestávce jsme to ale zlepšili. Řekli jsme si jak a co chceme hrát, jaké nástroje a zbraně použít a myslím si, že když jsme ve druhé třetině srovnali, drželi jsme trumfy v rukou my. Třetí třetinu jsme zvládli dobře, zaslouženě jsme vyhráli," konstatoval hlavní trenér Ocelářů Zdeněk Moták po zápase. Třinec tak dosáhl na 36 bodů a v tabulce je jediný bod za Vervou. Navíc mají Oceláři jeden zápas k dobru. Nedělní utkání tak bude přímým soubojem o třetí místo v tabulce.

Klubovým statistikám vládne nestárnoucí Martin Růžička, s 9 brankami je nejlepším střelcem týmu, s 20 kanadskými body také nejproduktivnějším hráčem. V rámci bodování celé extraligy je zkušený útočník na 4. místě. Více než bod na zápas má ve statistikách také slovenský forvard Marko Daňo, ten v 16 zápasech získal 17 kanadských bodů za 8 branek a 9 asistencí. V brance dostává nejvíce prostoru Marek Mazanec, v 15 utkáních vychytal 11 výher s úspěšností zásahů 92,20 % a průměrem 2,26 branky na zápas.

Z kabiny chemiků

Před reprezentační přestávkou Verva poprvé ztratila všechny body na domácím ledě po prohře 0:2 s Hradcem Králové. Střelecky naprázdno pak vyšli chemici i v pátečním zápase v Mladé Boleslavi. Do utkání šla družina pod vedením Karla Mlejnka s pozměněnou sestavou - po zranění ruky se vrátil Pawel Zygmunt, z obrany naopak vypadli nemocný Patrik Demel a zraněný Marek Baránek. Z Jihlavy tak byl povolán Jan Strejček a Verva hrála na 6 obránců. Do prvního útoku se posunuli Liam Kirk a Jindřich Abdul. Utkání ale chemikům vůbec nevyšlo, neproměnili vyložené šance, zatímco soupeř, který se v předchozích zápasech střelecky trápil, dokázal využít šance nabídnuté individuálními chybami hráčů v bílém.

"Dominantní v první půlce utkání byla naše střelecká nemohoucnost a brankář domácích Novotný. Potom bohužel jsme inkasovali v rychlém středu tři branky po individuálních chybách. Vždycky jsme ten kotouč měli na hokejce, vždycky jsme ho měli pod kontrolou a po nepochopitelných chybách jsme o ty kotouče přišli a domácí vstřelili rychlé tři branky po sobě, což ovlivnilo další průběh utkání. Je potřeba si říct, že každé mužstvo v extralize si projde slabší vlnou výkonnosti, což teď bohužel padlo na nás, zejména dvě bezgólová utkání. Se vší pokorou víme, že nejsme v optimálním rozpoložení, ale pracujeme na tom," uvědomoval si po utkání hlavní trenér Karel Mlejnek.

Bodování chemiků tak nadále vedou bratři Kašovi. David v 18 zápasech zaznamenal 21 bodů za 8 branek a 13 asistencí, což z něj činí 3. nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Ondřej potom za stejnou porci zápasů přidal k 8 brankám 11 asistencí. Osmigólovým střelcem je také Petr Koblasa. Mezi obránci je nejproduktivnější lotyšský zadák Janis Jaks s 10 body za 3 branky a 7 asistencí. Do brankoviště se častěji staví Matej Tomek, z 15 zápasů vychytal 11 výher s úspěšností zásahů 91,06 % při průměru 2,78 branek na zápas. 

Vzájemná bilance

V loňské sezóně Verva v základní části nad Třincem zvítězila jednou v prodloužení, dvakrát v prodloužení prohrála a celkově tak získala 4 body z 12 možných. Oba celky se potom střetly v předkole play off, ve kterém Oceláři zvítězili 3:0 na zápasy. Na ledě WERK arény chemici nezvítězili už 12 zápasů v řadě, naposledy 28. října 2016 3:2 gólem Miloslava Hořavy v prodloužení. 

První zápas letošní sezóny se odehrál na začátku října na Zimním stadionu Ivana Hlinky. Chemici vlétli do zápasu ve velkém stylu, skóre otevřel hned v první minutě Andrej Kudrna a po úvodních 20 minutách vedli černožlutí 3:1. Když potom na začátku třetí části zvyšoval kapitán Matúš Sukeľ už na 6:2, zdál se být osud zápasu jednoznačný. Oceláři však dokázali dvěma brankami v posledních minutách utkání zdramatizovat. Tři body ale nakonec zůstaly v Litvínově. Kdo se bude radovat v neděli?

Zápasy - Dorost před 2 dny

Dorost si z Liberce žádné body nepřivezl

Litvínovští dorostenci toužili navázat na včerejší domácí vítězství nad Spartou v Liberci, avšak nakonec ani druhý výlet na led soupeře žádné body nepřinesl.
Více >
Zápasy - Junioři před 2 dny

Junioři vyšli v Mladé Boleslavi střelecky naprázdno

Po třiadvaceti hodinách vyrazili černožlutí k dalšímu extraligovému utkání, po Liberci se nyní představili v Mladé Boleslavi.
Více >
Zápasy - Dorost před 3 dny

Dorost ve velkém dramatu porazil Spartu, rozhodovaly nájezdy

Další těžká zkouška čekala na dorostence Litvínova, ti totiž na svém ledě přivítali pražskou Spartu, se kterou to jsou vždy velmi náročná utkání, ne jinak tomu bylo i dnes.
Více >